Det Grønne Museums lokkefuglesamling

af Julie Fabricius Friis

Lokkefugle er fuglefigurer fremstillet med henblik på jagt. Fuglene blev tidligere fremstillet af jægerne selv – ofte med så stor omhu, at de nærmest blev små kunstværker. De gamle “lokkere” er derfor blevet eftertragtede samlerobjekter.
Lokkefuglenes danske historie er kun dårligt belyst. De er i alle tilfælde blevet fremstillet her i landet siden midten af 1800-årene. Udformningen har været forskellig, afhængig af lokal tradition og økonomiske muligheder. Det regionale særpræg fremgår f.eks. ved at sammenligne de elegante lokkefugle fra det sydfynske område med de mere groft skårne fra Vestjylland.
Lokkefuglene er som regel anonyme – en sjælden gang forsynet med et bomærke. Enkelte af fremstillerne er tid efter anden blevet omtalt i lokale aviser eller i jagttidsskrifter, f.eks. af journalisten Henning Kørvel midt i 1970´erne. Kun i en enkelt lille bog, Eske K. Mathiesens “Danske Lokkefugle”, kan man finde en bredere fremstilling af lokkefuglemageriet, som en del af dansk kystkultur.
Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum indsamlede gennem 70 år dokumentation om strandjagten i Danmark, nu er samlingen en del af Det Grønne Museums samlinger. Museet råder over en stor samling lokkefugle, efterretninger om lokkefuglemagere og et stort billedmateriale. Store dele af denne samling blev digitalt publiceret i 1999 takket være en bevilling fra Kulturnet Danmark, og tredje version ligger nu offentligt tilgængeligt på Det Grønne Museums Leksikon i anledning af særudstillingen ”Våd jagt” i 2019. Konkret drejer det sig om knap 300 “lokkere”, 45 biografier over fremstillere og 70 jagtbilleder.

Det Grønne Museum takker de mange enkeltpersoner, lokalhistoriske arkiver og museer landet over, som har bidraget til udgivelsen. En særlig tak skal rettes til journalisten Henning Kørvel og til tidligere Landsformand for Dansk Strandjagtforening, ingeniør Jørgen Vesterdahl.

Siden Dansk Lokkefugles første version blev gjort digitalt tilgængelig, har museet modtaget adskillige nye samlinger af lokkefugle, blandt andet fremstillet af kunstneren John Olsen. I de kommende år vil databasen derfor også vokse, og dermed blive opdateret med nye lokkere, nye fremstillere og flere gode fortællinger.

Knæk og bræk på jagten efter flere gode oplevelser!

Ide og fagligt indhold:
Ellen Løschenkohl og Hans-Henrik Landert, museumsinspektør, cand. mag.

Teknisk redigering og opsætning i 2. udgave:
Jette Drøger, cand. mag.

Optagelser af lokkefugle:
Jakob Skou-Hansen, fotograf

Oversættelse fra dansk til engelsk:
Joan F. Davidson

Design og IT 1. udgave:
Per Jacobi, arkitekt m.a.a.

Design 2. udgave:
Per Jacobi, arkitekt m.a.a.

Foto af inv. nr. Jsh 7688bm-bz-d, 7688cu og 7688dp, fotograf Kirsten Jein. Strandjagtscener og fremstillere er fotograferet af mange forskellige. Hvor det har været muligt at få oplyst fotografens navn, er det anført under de enkelte optagelser.

Projektet er oprindeligt udført med projekttilskud fra Kulturnet Danmark.

Copyright 1. udgave © 1999 Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum
Copyright 2. udgave © 2010 Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum
Copyright 3. udgave © 2019 Det Grønne Museum