Poul-Erik Hegner / Varde

Født 1946. Lærer, jagtjournalist, fotograf, strandjæger og lokkefuglemager.

Hegner er født i Vordingborg, men flyttede efter kort tid til Nakskov. Her blev han gennem sin meget jagt-ivrige far indviet i jagten på de myriader af ænder, der gennem 1950erne gæstede Nakskov Inderfjord og området ved Albuen. I 1952 flyttede Poul-Erik med familien til Otterup på Fyn. Her stiftede han for første gang bekendtskab med trælokkerne på Odense Fjord.

I 1960 kom Hegner til Esbjerg og dermed i forbindelse med jagten i Vadehavet og i Ringkøbing Fjord. Inden fredninger og forbud gjorde det umuligt, nåede han at drive jagt fra både skydekasse og pram i Ho Bugt og at blive fascineret af de lidt primitive trælokkere i den vestjyske strandjagt.

Sidst i 1970erne blev Hegner reportagemedarbejder på bladet “Jagt og Fiskeri”. Sammen med kollegaen Henning Kørvel samlede han efterretninger om strandjagten i Vestjylland og bidrog bl.a. til den lokkefuglesamling, som Kørvel senere overdrog til Jagt- og Skovbrugsmuseet. Nogle af fuglene var i en ynkelig forfatning og krævede restaurering for at kunne bevares. Hegner gav sig i kast med opgaven og fik en sådan respekt og beundring for de gamle lokkefuglemagere, at han foruden lokkefugle til daglig brug også begyndte at fremstille kopier af de gamle fugle – f.eks. Martin Christensens langhalsede knortegås.

Mest kendt er Hegner nok for den spændende reportage om svanejagten ved Stauning, som han offentliggjorde i 1975. I forbindelse hermed sikrede han den nok sidste flok lokkesvaner for eftertiden. De fem svaner findes i dag i Ringkøbing-Skjern Museum (tidligere Skjern-Egvad Museum).

Foto: Henning Kørvel, Jsh b3178.

I samlingen er:

Stor regnspove [Jsh 7688dc]